PLASMA PEN – SANNINGEN BAKOM

Under de senaste åren har den nygamla metoden Plasma pen åter populariserat. Dels på grund av det allmänt ökade intresset av skönhet och skönhetsbehandlingar. Men främst då ny teknik möjliggjort kraftigare apparater som ger mer synliga resultat – men också mer problem.

PLASMA PEN – FANTASTISKA RESULTAT MEN KRÄVER TILLFÖRSIKT

Efter att ha arbetat med Plasma pen några år har jag insett vilka fantastiska resultat man kan uppnå. Bara man använder Plasma pen på rätt sätt, på rätt indikation och på rätt person, så undviker man många av de problem som är förknippade med metoden.

4 BÄSTA INDIKATIONERNA FÖR PLASMA PEN

YTLIGA OCH TUNNA RYNKOR

Dessa kunder upplever oftast omedelbara resultat. Tunna, fina rynkor som man med två fingrar kan dra isär och platta ut svarar väldigt bra på Plasma pen. Sluta därför fylla dess med fillers. Använda Plasma pen 1-2 behandlingar så försvinner dom permanent

HÄNGANDE ÖGONLOCK

Den vanligaste och mest eftertraktade behandlingsindikationen med Plasma pen är den för ögonlockslyft. Men tänk på att undersöka kunderna väl. Plasma pen fungerar alldeles utmärkt när det är överflödig hud som är huvudsakliga problemet. Har kunden huvudsakligen fettansamling kring ögonlocken kommer Plasma pen inte fungera! Så välj ut rätt kund för denna typ av behandling och förbered både dig själv och kunden på att det kan ta 1-3 behandlingar för att uppnå resultat!

RYNKOR OCH VECK KRING HALSEN

Plasma pen gör underverk kring halsen. Huden här är som gjord för att tightas till med Plasma. Jag lägger som regler en matta över hela halsen och kompletterar efter 4-6 veckor med Hyalift i de lite djupare vecken. Kunderna älskar denna behandling. Halsen åldras oftast snabbare än ansiktet då vi inte sköter om den lika bra. Så att tighta till och föryngra halsen har en stor inverkan på helheten. Rekommenderar 1-2 behandlingar.

BRISTNINGAR

Efter graviditet eller snabb viktuppgång (och nedgång) kan huden brista. Vanliga områden är kring buken, överarmar eller benen. Med hjälp av Plasma pen kan man minska bristningarnas storlek. Många upplever en klar förbättring redan efter en behandling.

4 SAKER DU SKA UNDVIKA MED PLASMA PEN

HYPERPIGMENTERING

Vissa människor har ökad tendens till att få hyperpigmentering på huden efter behandling av yttersta lagret av huden, dermis. Har man en generell benägenhet att få pigmentfläckar är man därför inte en kandidat för plasma pen. Det förekommer bland alla hudtyper men är särskilt vanligt bland individer med ursprung kring Medelhavet och Mellanöstern.

Är man osäker kan man lägga ett par brännmärken på ett mindre synligt område och utvärdera efter några veckor. Inte heller detta är en garanti för att man inte ska utveckla hyperpigmentering. Gör därför som jag, avråd behandling där du misstänker att hyperpigmentering kan uppstå.

Kunderna behöver få information om att detta är en risk vid behandling liksom alla andra behandlingar där man behandlar huden på djupare nivå. Får man hyperpigmentering bör man följa upp och omhänderta detta med dylikt olika behandlingar hos en hudterapeut. Boka en tid till vår hudterapeut Tove om du lider av detta och önskar få en bedömning.

ÄRRBILDNING

För att undvika djupa ärr spelar flera faktorer in. Den absolut viktigaste är själva Plasma pennan. Här rekommenderas att du använder en beprövad och CE märkt apparat. Läs mer om CE märkning vid val av Plasma penna här.Läs mer om CE märkning vid val av Plasma penna här. Jag använder Plasma Pen IQ.

Beroende på vad målsättningen är med behandlingen behöver man bränna olika djupt. Ju djupare man bränner desto längre får man räkna med att läkningen tar. Ytliga brännmärken funkar alldeles utmärkt för de allra flesta indikationer men djupa veck, tjock överflödig hud och vissa ärr-korrigeringar kräver att man bränner djupare och då behöver kunden förvänta sig längre läktid, i vissa fall upp till ett år. Det rekommenderas inte att man gör detta om man inte är mycket erfaren.

Bränner man vårdslöst och alldeles för djupt kan ärren bli permanenta. Risken för ärrbildning ökar också om man är rökare, lider av diabetes eller har ökad benägenhet till ärrbildning och keliodbildning. Försök undvika eller var extremt försiktig vid behandling i dessa fall.

SMÄRTA

Målsättningen ska såklart alltid vara smärtfri behandling med Plasma pen. Applicera lokalbedövning minst 30 minuter innan själva behandlingen. Ibland kan jag också rekommendera att kunden lägger på bedövning med start hemma ca 1h innan de kommer in. Jag använder Maxilene 40 mg/g.

Tyvärr tar inte lokalbedövning på alla hudtyper. Jag har varit med om personer som trots noggranna förberedelser med över 1h lokalbedövning på huden fortsatt har ont. I dessa fall får man överväga om det inte ska räcka med en behandling.

INFEKTION

Tydliga eftervårdsinstruktioner är av största vikt. Vi vill att skorporna får torka och falla av så snabbt som möjligt. Rekommendera därför aldrig fuktgivande krämer eller oljebaserade produkter. Första veckan eller tills skorporna ramlat av är det Alsolösning sårtvätt som gäller för att hålla rent och målsättningen ska som sagt vara att låta skorporna torka och ramla av. Så snart detta skett kan man återgå till krämer.

PLASMA PEN – GE INTE UPP

Slutligen är det viktigt att understryka att inte alla ser resultat efter första behandlingen. Därför krävs tålamod. Vänta tills de ljusa prickarna bleknat och upprepa behandlingen om första gången inte ger resultat. Största orsaken till missnöje med Plasma pen är för höga förväntningar på enstaka behandlingar. Så förklara redan från början att det kan krävas fler behandlingar.