BRÖSTFÖRMINSKNING TROLLHÄTTAN

BRÖSTFÖRMINSKNING

Stor och tung byst är ett stort problem för många kvinnor och en vanlig orsak till smärtor i nacke och axlar och bröstförminskning (reduktionsplastik) är en mycket vanlig bröstoperation. I dag i Sverige kan de kvinnor som har kraftigt förstorad byst få en bröstförminskande operation utförd inom den offentliga vården. Det finns dock ett stort antal kvinnor med kraftiga besvär som inte har tillräckligt stor byst för att “kvala” in för en offentligt bröstoperation. Män som lider av gynekomasti kan också uppnå goda resultat av en bröstförminskning där man avlägsnar bröstkörtlarna och i förekommande fall också överskottshud.

OPERATIONEN

Bröstförminskning (bröstreduktion) utförs i narkos men man lägger även rikligt med lokalbedövning i brösten vilket minskar värken efter operationen. Hur mycket av bröstet som avlägsnas är något som du kommer överens om tillsammans med din plastikkirurg. Före operationen ritar plastikkirurgen ett antal markeringar på dina bröst. Operationen tar ca 1-1.5 timme och när du vaknar har du eventuellt ett dränage i varje bröst. Vanligen åker man hem samma dag. Vid stora förminskningar kan du behöva stanna kvar på sjukhuset till dagen efter.

EFTER OPERATIONEN

Under den första veckan kommer du att ha svårt att lyfta tunga saker samt sträcka armarna ovanför huvudet. I början är brösten svullna och spända och kommer minska i storlek och få ett naturligare fall under de första 2 månaderna. Normal sjukskrivning efter en bröstförminskning är ca tre veckor. De finns flera sätt att lägga snitten men det vanligaste är att du får ett ärr i formen av ett upp och ned vänt T. I vissa fall kan man undvika det horisontella ärret. 

Ärren bleknar med tiden men det tar ca ett år innan man kan se den slutgiltiga färgen på ärren. Ofta blir ärren diskreta men alla människor läker olika och man kan aldrig på förhand förutsäga ärrens slutgiltiga utseende. Vid bröstförminskande kirurgi finns risk för nedsatt känsel i bröstvårtan samt problem med ammning för kvinnor. 

Det senare bör man tänka på om man planerar att skaffa fler barn. Det är viktigt att komma ihåg att efter en bröstreduktion eller ett bröstlyft är det helt vanliga fast mindre bröst du har. Det vill säga de kommer förändras precis som vilka bröst som helst med tiden beroende på hormoner, viktuppgång respektive nedgång och gravitationens påverkan.

ERFAREN PLASTIKKIRURG

Vår plastikkirurg Dr Fayeqa Mustafa har lång erfarenhet av plastikkirurgi och är mycket uppskattad av sina patienter. Hon tar alltid god tid på sig för att uppnå bästa möjliga resultat. Konsultation och uppföljning ingår alltid i våra operationer och våra priser kan du se under “prislista”.

Operationen utförs på Lysekils sjukhus men konsultationer och uppföljningar sker på vår mottagning i Trollhättan.