BUKPLASTIK TROLLHÄTTAN

BUKPLASTIK

Bukplastik, som är en av de vanligaste plastikkirurgiska operationerna, utförs för att avlägsna hudöverskott på buken samt “strama upp” bukmuskulaturen (förkorta och föra de raka bukmusklerna samman mot mitten). Ofta kombineras detta med fettsugning. Typiska orsaker till att man behöver en bukplastik är efter en graviditet eller viktnedgång.

OPERATIONEN

Vid mindre hudöverskott kan det räcka med att plastikkirurgen gör en så kallad liten bukplastik medans det vid ett större hudöverskott ffa ovan naveln krävs en stor bukplastik. I båda fallen lägger plastikkirurgen ett snitt över blygdbenet och ut mot höfterna. Vid en liten bukplastik lösgör man huden upp till naveln varefter överskottshud på buken avlägsnas. Vid den stora bukplastiken fortsätter man lösa huden hela vägen upp till de nedersta revbenen. Detta innebär att hela huden på buken kan sträckas innan överskottet avlägsnas. 

Den stora bukplastiken innebär även att ett nytt hål behöver göras i huden för naveln, så i tillägg till ärret nedanför bikinilinjen blir det ett ärr kring naveln. I båda fallen stramar plastikkirurgen upp bukmuskulaturen genom att sy de två raka bukmusklerna mot varandra för att “täppa till” den defekt som uppstår då dessa muskler dras åt sidan vid exempelvis en graviditet. Man får även en förkortning av dessa muskler.

EFTER OPERATION

En bukplastik är ett ingrepp som utförs i narkos och du kan åka hem redan samma dag. Ibland har man ett eller två dränage som avlägsnar vätska från såret under de första timmarna. Dessa tas bort innan du åker hem.

Efter en bukplastik behöver man två till fyra veckors sjukskrivning varav man den första veckan skall hålla sig stilla och inte lyfta alls. För att få ett bra resultat skall man även bära en gördel under ca en månad efter operationen. Ärret bleknar med tiden och kan till stor del döljas av underkläder.

Som vid all kirurgi finns risk för exempelvis infektioner och blödningar. Känseln i huden kan i vissa fall påverkas. Den kommer långsamt tillbaka men det kan ta upp till två år och det finns de som får en kvarstående sänkt känsel i detta område.

ERFAREN PLASTIKKIRURG

Vår plastikkirurg Dr Fayeqa Mustafa har lång erfarenhet av plastikkirurgi och är mycket uppskattad av sina patienter. Hon tar alltid god tid på sig för att uppnå bästa möjliga resultat. Konsultation och uppföljning ingår alltid i våra operationer och våra priser kan du se under “prislista”.

Operationen utförs på Lysekils sjukhus men konsultationer och uppföljningar sker på vår mottagning i Trollhättan.